Schaduwintegratie is misschien wel het meest kritieke proces voor authentieke psychologische groei.

Toch zal je het zelden horen bespreken in de literatuur over persoonlijke ontwikkeling, en met een goede reden. In het algemeen vallen mensen in een van de twee categorieën:

Zelftwijfel: Hier ontbreekt het je aan zelfvertrouwen om de dingen te doen die belangrijk voor je zijn en op de manier waarop je ze wilt doen.

Grootheid: Je hebt stiekem het gevoel dat je het allemaal voor elkaar hebt en dat je “beter bent dan” anderen.

De realiteit is dat deze twee categorieën twee kanten van dezelfde medaille zijn. Vaak wissel je zelfs heen en weer tussen het gevoel “beter dan” en “minder dan”. Simpel gezegd, we praten niet graag over de schaduw omdat we ons daar niet goed bij voelen. De meeste van onze inspanningen voor zelfontplooiing zijn een poging om ons te verheffen. SCHRIJF JE HIERIN VOOR DEZE BOEIENDE MASTERCLASS!

 

Schaduwintegratie, daarentegen, probeert ons te aarden.

De realiteit is dat deze twee categorieën twee kanten van dezelfde medaille zijn. Vaak wissel je zelfs heen en weer tussen het gevoel “beter dan” en “minder dan”. Simpel gezegd, we praten niet graag over de schaduw omdat we ons daar niet goed bij voelen. De meeste van onze inspanningen voor zelfontplooiing zijn een poging om ons te verheffen.

Licht en schaduw leeft in ons. Ze maken deel uit van wat we zijn, wat we niet willen zijn en wat we kunnen worden. Zij zijn de strijd tussen wat we (h)erkennen, wat we vermijden, wat we toegeven en wat we negeren of niet willen zien. En in dit kleine, maar kostbare evenwicht proberen wij onze dagen door te komen zonder dat één onderdeel ons leven beheerst.

Wanneer de waarheid ons zegt dat het evenwicht tussen wat we weten en wat we niet willen toegeven moeilijk te bereiken is. Om met onszelf te kunnen leven, moeten we de realiteit zo goed mogelijk aanvaarden: we zijn gemaakt van licht en schaduw en juist daarom zullen er delen van ons zijn die we niet willen aanvaarden.

Aanvaarding van onze schaduwkanten kan pijnlijk zijn, maar het betekent ook evolutie, verandering en aanvaarding van onszelf. Het houdt dus in dat men zichzelf kent en een gezond gevoel van eigenwaarde ontwikkelt ten aanzien van het leven. Niet alles is licht, noch verlichten lichten altijd ons leven, lichten verblinden ons soms de weg en schaduwen kunnen ons de antwoorden geven.

Het verkennen van de schaduw geeft ons enorme mogelijkheden voor groei en ontwikkeling. Laten we eens kijken naar vier voordelen die voortvloeien uit de integratie van je schaduw:

1. Verbeter je relaties (minder persoonlijke conflicten)

Als je je schaduw integreert en in het reine komt met je donkere helft, zie je jezelf duidelijker. Je wordt meer geaard, zelfs meer mens. Als je je eigen donkere delen kunt accepteren, is het makkelijker om de schaduw in anderen te accepteren. Als gevolg daarvan, zal het gedrag en de houding van andere mensen je minder snel triggeren en irriteren. Je zult ook gemakkelijker met anderen kunnen communiceren. Misschien merk je een verbetering in je relaties met je echtgenoot, familieleden, vrienden, en zakenpartners.

2. Ontwikkel zelfkennis

Door anderen en jezelf te zien zoals je bent, heb je een zuiverder lens waarmee je jezelf (en anderen) kunt begrijpen. Als je je schaduw integreert, kom je dichter bij je authentieke zelf, wat je een realistischer beeld geeft van wie je bent. Je zult jezelf niet (meer) zien als te groot (opgeblazen) of te klein (leeggelopen). Oordelen over anderen betekent opgeblazenheid; zelftwijfel is een vorm van deflatie. Met een groter zelfbewustzijn, kun je je omgeving beter inschatten en nauwkeuriger inschatten. Je zult anderen zien en situaties met meer helderheid beoordelen, medeleven en begrip door je groeiende zelfkennis.

3. Vergroot je fysieke en mentale energie

Het meeslepen van deze onzichtbare zak met spullen die al lange tijd achter ons ligt, is slopend. Het is vermoeiend werk om voortdurend alle delen van onszelf te onderdrukken, die we niet onder ogen willen zien in onze volwassenheid. Vermoeidheid en lethargie teisteren het niet-onderzochte leven. Mentale onderdrukking kan ook leiden tot Burn-out, lichamelijke pijn en ziekte.

4. Leg je ontdekkingen vast

Ik vind het fascinerend hoe sommige van onze verstoten delen, buiten ons bewustzijn willen blijven. Net zoals een droom uit ons bewustzijn glipt vlak na het ontwaken, kunnen onze verstoten delen ons ontglippen, zelfs nadat we ze hebben gevangen. Een schrijfdagboek waarin je je ontdekkingen over jezelf noteert is een remedie. Zorg er wel voor dat je je inzichten en bevindingen later nog eens bekijkt om ze om ze in je bewustzijn op te slaan.

Onze valse identiteiten van “goed zijn” weerhouden ons ervan contact te maken met onze schaduw. Deze psychologische projecties vervormen de realiteit, en creëren een dikke grens…tussen hoe we onszelf zien en hoe we ons gedragen.

Kwaad, egoïsme, afgunst, lafheid, jaloezie, hebzucht en veel van onze negatieve emoties en angsten zijn onze schaduwen. Vaak worden we ons daarvan bewust wanneer ze ons in conflict brengen met anderen. Op andere momenten uiten zij zich in schuldgevoelens of zelfs in onverklaarbare depressies, die een beeld weerspiegelen waarin wij onszelf niet herkennen.

Wij zijn zelfs in staat deze schaduwen op anderen te projecteren om niet aan te nemen dat deze gevoelens, oordelen of ideeën bij ons horen. Wij zijn van jongs af aan geprogrammeerd om de mislukkingen, de wanhoop en de negatieve aspecten van ons leven te verbergen. Dus, juist omdat wij mensen zijn, houden wij schaduwen in ons, evenals licht.

Om jou te helpen met je schaduwen om te gaan, en bovendien een ongekende groei als mens te ervaren, heb ik de Masterclass “Change your Archetype” ontwikkeld!

Wil je deze Masterclass volgen die je kunt integreren in je persoonlijke sfeer, voor jezelf, maar ook voor je team, medewerkers en bedrijfsmatige processen, zoals sollicitatiegesprekken, assessment, enz…

Meer info over deze Masterclass, klik hier!

Wil je weten wat je volgende stap is, wat je wilt als advocaat, jurist, notaris en welke richting jij in je leven wilt nemen?

Neem contact met mij op en plan nu een gratis gesprek van 30 minuten om samen te bekijken wat we voor elkaar kunnen betekenen en zodat je belangrijke inzichten mag verwerven voor je loopbaan en/of je persoonlijke leven.

Meer weten hoe je een positieve mindset kunt ontwikkelen om doelen te bereiken op een eenvoudige en snelle manier?

Wil je meer weten over mijn TRAININGEN en bemiddelingstrajecten voor jezelf of je MEDEWERKERS of cliënten? Neem vrijblijvend contact op

Of wil je samen met een klein team van maximaal 6 mensen de “MASTERY I PROGRAM” volgen, om je doelen in je leven te behalen met een vernieuwde mindset en een duidelijke missie? KLIK HIER

Of wil je vrijblijvend je vragen, zorgen of gewoonweg informatie opvragen over de diverse coaching programma’s: CONTACT

Meer weten?

Welke negatieve effecten voorziet je binnen je praktijk?

Welke veranderingen moet je in je praktijk aanbrengen?

Welke obstakels denk je dat er zich zullen aandienen bij je team?

Welke uitdagingen spelen nu meer dan ooit een rol voor jou persoonlijk?

Welke kansen zijn er om een advocatenpraktijk te creëren die meer aan je wensen voldoet, en de behoeften van de post-covid cliënt die beter kan gedijen in het huidige klimaat en in de post-Covid19 wereld?

Het Corona-virus biedt perspectief

Grijp nu je kans.

Plan een vrijblijvend en gratis virtueel gesprek van 30 minuten met mij om samen te bekijken waar je ondersteuning nodig hebt.

Mijn coaching praktijk biedt diverse mogelijkheden, zowel persoonlijke trajecten om helderheid te bekomen hoe je verder wilt. En ik kan je ook helpen met je personeel, begeleiding, counseling en coaching op maat.

Stuur snel een email naar info@evaguerra.be

About the author

Sinds 2016 ben ik gestart als Professional Coach, het is een passie die ik met de wereld wil delen d.m.v. tools te verstrekken aan ieder die het wilt. Elk persoon die voelt dat hij of zij niet vooruit komt in zijn of haar leven kan en mag mijn tools verkrijgen om zijn/haar emotioneel leven in balans te houden en doelen te bereiken in het leven. Emotionele opvoeding- en intelligentie updaten zoals je je computer update brengt vele voordelen met zich mee. Je wordt meer bewust van je denken, voelen en handelen.

Leave a Reply