Waar investeer je je tijd?  

Wat doe je met je tijd? Besteden, verkwisten, gebruiken of investeren?

Hoe kan ik mogelijk enige tijd hebben? Ik werk al zo hard, het enige wat ik wil is een glaasje wijn en ploffen in de bank! 

Je geeft het uit – en het is weg. Natuurlijk zijn er een aantal dingen die je waarschijnlijk moet doen die in die categorie zullen vallen. Maar mijn vraag aan jou vandaag is: hoe besteedt je jouw tijd? En, in het bijzonder, besteedt je jouw tijd op een manier die niet per se het gewenste resultaat oplevert?

Terug naar tijd investeren

Je kunt je tijd zo gebruiken dat het een investering wordt. Dat wil zeggen, je geeft nu iets weg om later iets groters terug te verdienen. Denk eens aan de tijd die je hebt geïnvesteerd in het leren lezen toen je een kind was. Denk aan de tijd dat je in jouw juridische carrière hebt geïnvesteerd.

 

Wat is voor jou tijd doorbrengen, hoe ziet het eruit? Tijd doorbrengen is wanneer je dingen doet die eigenlijk nooit enig voordeel voor je zullen opleveren.

Hoeveel geld heb je tot nu toe geïnvesteerd? Ik vermoed dat je tienduizenden, euro’s hebt geïnvesteerd in je juridische carrière en hoe gaat je die investering nu gebruiken? Je gaat een baan als advocaat vervullen, en hopelijk gaat je je salaris in de loop van de tijd aanzienlijk omhoog. Je gaat het goed doen, je gaat klanten van dienst zijn. Je gaat alle dingen dat je wilde daadwerkelijk waargemaakt door naar de universiteit te gaan, rechten te studeren en uiteindelijk advocaat te worden. 

Dus dat was een investering.

Je hebt het geld niet uitgegeven, je hebt het geïnvesteerd. Het lijkt misschien soms alsof het niet echt een investering was die de moeite waard was, maar feit is dat het je aan het eind van de dag het stuk papier heeft opgeleverd waarmee je nu als advocaat kunt werken.

Bent je gestopt met investeren?

Vele advocaten zodra ze geïnvesteerd hebben in hun rechtenstudie, is het concept verdwenen – er is niets meer te doen. Maar dat is de absoluut verkeerde manier om naar je juridische carrière te kijken. Het is de absoluut verkeerde manier om te kijken naar hoe je je tijd zou moeten besteden. Als je nu je tijd investeert, kan je later nog steeds de vruchten plukken. Je investeringsperiode is nog niet voorbij.

Hoe besteed je je tijd?

Breng je tijd door, of investeer je tijd? Een klassiek voorbeeld van tijd doorbrengen is tv-kijken of Netflix (afhankelijk van wat je tegenwoordig kijkt). Maar wat het ook is, met binge-kijken kun je in principe 10, 15 of 20 uur achter elkaar tv kijken. Nu dat je 1, 2 of meer uren gekeken hebt naar Netflix wat denk je zelf?

Was dat een investering, die werd uitgegeven. Je zal die tijd nooit meer terug krijgen. Natuurlijk heb je de herinnering aan sommige tv-afleveringen die je met anderen kan delen, dus misschien beschouw je dat als een investering. Maar is het een investering in je carrière? 

Hoe besteed je je tijd als investering in je juridische carrière? 

Natuurlijk begrijp ik dat je dat niet per se op elk uur van de dag zou moeten doen. Ik ben niet iemand die zegt dat je 20 uur per dag zou moeten werken. Je hoeft het niet te doen. 

Maar mijn vraag is: wat doe je als je niet op het werk bent? Hoe investeer je je tijd daar? En waar investeer je het in?

Er zijn tal van mogelijkheden om je tijd te investeren in plaats van je tijd uit te besteden. 

Maar ik heb geen vrije tijd om te investeren!

Nu ga je waarschijnlijk tegen me zeggen: “Eva, hoe kan ik ooit vrije tijd hebben? Ik werk al hard, ik ben moe als ik thuiskom, ik heb een glas wijn nodig, ik ga naar bed en alles begint weer van vooraf aan ”.

En zo lijkt het, voor veel mensen.

Je danst gewoon van het ene naar het andere ding, je gaat van de ene urgente taak naar de andere, het ene probleem naar het andere. Je hebt niet echt de controle over je eigen agenda, je hebt eigenlijk niet kunnen kiezen om dingen te doen zoals jij dat zou willen.

Maar als je een stap achteruit doet en uitzoomt, is dat in feite een beetje fictie.

Je kunt veel meer doen dan je denkt te kunnen. Wat bedoel ik daarmee? Ik bedoel, je moet zuiveren. En ik heb hier andere video’s over gemaakt, maar je moet de dingen in je leven vinden die je niet helpen om dat doel, die ambitie, dat doel te bereiken. 

Wat doe je om naar dat ding toe te werken?

En je moet alle dingen vinden die daar niet aan bijdragen, en je moet ze kwijtraken, deleten, wissen!

Het is alsof je je kast opruimt

Het is net als het opruimen van je kast. Je gaat naar binnen en realiseert je dat er kleding in zit die je al 25 jaar niet meer hebt gedragen, en waarschijnlijk ook nooit zal doen. Als het je trouwjurk is, oké, dan mag je die houden. Als het een ander soort sentimenteel item is, bewaar dat dan. Maar we verzamelen veel dingen, en hetzelfde geldt voor ons leven. We verzamelen veel taken, veel gewoontes, veel dingen die we doen, die we niet per se hoeven te doen. 

Wat heb je verzameld?

Wat heb je nodig om er vanaf te komen? Want voordat je kunt investeren, moet je iets over hebben. Je moet tijd tot je beschikking hebben om deze te investeren. Dus hoe ga je die tijd heroveren, waar ga je van af? Je moet tot de essentie komen. En het boek Essentialism is hier echt goed voor, en het helpt je echt te begrijpen en waarderen wat je precies nodig hebt, in tegenstelling tot wat je hebt verzameld.

Dat is echt het onderscheidende kenmerk, wat heb je nodig versus wat heb je verzameld. We hebben onze gewoonten opgebouwd, we hebben onze taken verzameld, we hebben onze vrienden verzameld, we hebben soms meer familie verzameld. Als je alles wat je hebt verzameld goed hebt bekeken en je denkt “als ik hier tijd aan gebruik, is dat dan tijd besteden of tijd investeren?”

Dat kan een uitdagende vraag zijn, want er zijn veel dingen die je doet die niet zullen slagen – en sommige zullen dingen zijn die je leuk vindt. 

Er zijn veel dingen die je doet als je er rigoureus naar kijkt, en door de lens van een kritisch oog, dat je eerlijk tegen jezelf moet zijn en moet zeggen: “dit is niet een van de dingen waar ik meer tijd aan zou moeten besteden . Ik zou dat moeten wegnemen, en ik zou mijn tijd in dit andere moeten steken ”. 

Als je dat eenmaal hebt gedaan, eenmaal hebt opgeschoond, eenmaal dat proces hebt doorlopen, eenmaal het onnodige hebt geëlimineerd, wordt de vraag: waar ga je je tijd in investeren? 

Waar wil je je tijd in investeren?

Nu ga ik het natuurlijk in het bijzonder hebben over tijd investeren in dingen die goed zijn voor je juridische carrière, want daar gaat “coaching for lawyers” over.

Maar misschien heb je nog andere dingen waarin je je tijd wilt investeren, en laten we er niet per se bijziend uitzien als waar we onze tijd in willen investeren. Maar wat zou ik voorstellen voor een persoon die gefocust is op zijn juridische carrière en die een aantal onnodige dingen heeft weggedaan en die zich wil concentreren op het investeren van tijd in zijn juridische carrière? 

Investering nummer 1: lezen

Allereerst zou ik willen voorstellen om te lezen. Veel lezen. Nu heb ik het niet over romans, ik heb het over non-fictie. Stap in de enorme, enorme bibliotheek met non-fictieboeken of persoonlijke ontwikkeling. En je hoeft deze niet eens te kopen, leen ze gewoon – ga naar een bibliotheek. Als je iemand kent die een mooie grote set boekenplanken vol non-fictieboeken heeft, vraag hem dan of je af en toe een aantal van hun boeken kunt lenen (zorg er wel voor dat je ze teruggeeft). Lezen zal je horizon verbreden en allerlei nieuwe kansen voor je bieden. Het zal je helpen nieuwe gewoonten te ontdekken die je kunt gebruiken om jouw werkproductiviteit, je focus, je vermogen om dingen effectief te leveren, je klantenservice te verbeteren.

Het zal je ogen openen voor allerlei dingen die je op dit moment gewoon niet tegenkomt, omdat je al je dagen op het werk doorbrengt met alleen de dingen waarvan de mensen daar hebben vastgesteld dat ze belangrijk voor je zijn om te doen. 

Investering nummer 2: schrijven

Het is niet verrassend dat schrijven de tweede plaats is om je tijd in te investeren. Advocaten zijn communicators.

Je moet leren hoe je effectief kunt schrijven, en dat betekent dat je veel moet schrijven. En het betekent niet dat je je dagen alleen hoeft te besteden aan het schrijven van juridische brieven – het betekent dat je efficient moet schrijven. 

Start een blog. Het is gratis, je kunt het schrijven, het is mogelijk dat niemand het ooit zal zien, maar misschien zullen ze het wel zien, en dat is prima, en je moet die angst overwinnen om het te doen. Als je geen eigen blog wilt beginnen, begin dan met schrijven op LinkedIn, gebruik het uitgeversplatform op LinkedIn.

Begin met schrijven op Medium. Medium.com is een forum waarop je eenvoudig weg kunt schrijven. Het is een blogplatform waarmee je kunt starten met schrijven. Begin iets te schrijven. Analyseer je eigen werk. Kijk naar de opmerkingen als je die krijgt.

Maar begin gewoon met schrijven. Het maakt niet uit of mensen ernaar kijken, daarom schrijf je niet. Je schrijft om je tijd te investeren om te leren hoe je beter kunt communiceren. Om te leren welke zinnen werken en welke zinnen niet. Door te leren hoe mensen eigenlijk communiceren als mensen in plaats van als advocaten. 

Investering nummer 3: vrede

Dit kan een beetje contra-intuïtief zijn, maar de derde echt waardevolle tijdsinvestering die ik denk dat je zou kunnen overwegen, is gewoon stoppen en luisteren en ademen. En ga zitten. Beoefen Mindfulness en dat hoeft nog niet eens vele uren, of zelfs minuten, 6 minuten perd ag Mindfulness is al voldoende om je geest te verruimen, ontspannen en inspireren.

Je hoeft niet altijd actief te zijn. Je hoeft niet de hele tijd bezig te zijn. Ik heb het niet over meditatie, ik heb het niet over zoiets. Ik heb het gewoon over bewust worden en gaan zitten en niets doen, je ogen sluiten en een minuutje nemen. Je zult versteld staan hoe vijf minuten nietsdoen je nieuw leven zal inblazen, je meer energie zal geven – en daarom beschouw ik het als een investering. Veel mensen zullen dat als tijdverspilling beschouwen, maar ik niet. Ik denk dat je oprecht zult waarderen hoeveel je kunt ontdekken, en hoeveel energie je zult krijgen en hoeveel focus je zult genereren, als je jezelf af en toe die vijf minuten zou gunnen.

Investering nummer 4: mensen

Investeer elke dag wat van je tijd in mensen, een praatje tijdens een boswandeling met een voorbijganger, iemand bellen die je al lange tijd niet meer gesproken hebt, connecteren met die persoon die jou ooit een magisch moment heeft bezorgd, een verre vriend opzoeken, je oude oma of opa een gebakje of bloemetje brengen. Alle tijd die je investeert in mensen is een investering die altijd zich loont en altijd terug naar jou komt. Of maak tijd voor de collega die het even moeilijk heeft, bied een luisterend oor.

Wasted time never returns, invested time reaps the benefits of one day!
Bron: Chris Hargreaves

Veel succes!

Wil je weten wat je volgende stap is, wat je wilt als advocaat, welke richting jij in je leven wilt nemen?

Neem contact met mij op als je een gratis gesprek van 30 minuten wilt inplannen om samen te bekijken wat we voor elkaar kunnen betekenen en inzichten verwerven voor je zoektocht.

Meer weten hoe je een positieve mindset kunt ontwikkelen om doelen te bereiken op een eenvoudige en snelle manier?

Meer willen weten over verbindende communicatie: KLIK HIER

Wil je meer weten over mijn TRAININGEN en bemiddelingstrajecten voor jezelf of je MEDEWERKERS of cliënten? Neem vrijblijvend contact op

Of wil je samen met een klein team van maximaal 6 mensen de “MASTERY I PROGRAM” volgen, om je doelen in je leven te behalen met een vernieuwde mindset en een duidelijke missie? KLIK HIER

Of wil je vrijblijvend je vragen, zorgen of gewoonweg informatie opvragen over de diverse coaching programma’s: CONTACT

Meer weten?

Welke negatieve effecten voorziet je binnen je praktijk?

Welke veranderingen moet je in je praktijk aanbrengen?

Welke obstakels denk je dat er zich zullen aandienen bij je team?

Welke uitdagingen spelen nu meer dan ooit een rol voor jou persoonlijk?

Welke kansen zijn er om een advocatenpraktijk te creëren die meer aan je wensen voldoet, en de behoeften van de post-covid cliënt die beter kan gedijen in het huidige klimaat en in de post-Covid19 wereld?

Het Corona-virus biedt perspectief

Grijp nu je kans.

Plan een vrijblijvend en gratis virtueel gesprek van 30 minuten met mij om samen te bekijken waar je ondersteuning nodig hebt.

Mijn coaching praktijk biedt diverse mogelijkheden, zowel persoonlijke trajecten om helderheid te bekomen hoe je verder wilt. En ik kan je ook helpen met je personeel, begeleiding, counseling en coaching op maat.

Stuur snel een email naar info@evaguerra.be

About the author

Sinds 2016 ben ik gestart als Professional Coach, het is een passie die ik met de wereld wil delen d.m.v. tools te verstrekken aan ieder die het wilt. Elk persoon die voelt dat hij of zij niet vooruit komt in zijn of haar leven kan en mag mijn tools verkrijgen om zijn/haar emotioneel leven in balans te houden en doelen te bereiken in het leven. Emotionele opvoeding- en intelligentie updaten zoals je je computer update brengt vele voordelen met zich mee. Je wordt meer bewust van je denken, voelen en handelen.

Leave a Reply